Банки закривають свої відділення і намагаються переводити роздрібні послуги в інтернет

banky-zakryvaut

Банки закривають свої нерентабельні відділення і намагаються усе більшу кількість роздрібних послуг перевести в інтернет. Але деякі установи готові йти далі – провести різке урізання своєї регіональної мережі, не відмовляючись від роботи в роздробі. Правекс-банк, на якого Intesa Sanpaolo не знайшла покупця, скоротив майже половину своїх відділень.

Банківська система пережила масштабне скорочення мережі. З 1 листопада 2014 року (вже після закриття відділень в анексованому Криму та на окупованому Донбасі) до 1 листопада 2015-го банківських офісів стало менше на 3861 (-23,57%). Велику частину цих відділень (2631) закрили через банкрутства проблемних банків, підрахував Центр економічних досліджень і прогнозування. Однак працюючі банки також скорочували присутність. Найбільше відділень закрили Ощадбанк (-769) і ПриватБанк (-209). Але, враховуючи їхні розміри, клієнти цього просто не помітили: мережі зменшилися на 15% і 7% відповідно.

Кардинальну трансформацію пережив Правекс-банк. За рік він закрив 114 відділень, мережа скоротилася майже вдвічі – на 44,88% – з рівня 254 відділень. Тепер у нього 140 відділень. І якщо ще рік тому Правекс-банк займав 5-е місце в країні за кількістю відділень, то зараз не входить навіть в топ-10. НБУ поки що зазначає цифру відділень у 186 шт. на 1 жовтня.

На сайті Правекс-банку все ще зазначено, що у них «більше 287 відділень» (рівень кінця 2012 року), максимальне охоплення мережі було на початок 2009 року – 602 офіси. У відповіді на запит в банку не зазначили, скільки у них відділень, але оцінили скорочення мережі за рік у 97 офісів. У банку стверджують, що їхні дії економічно доцільні. «Витрати банків зростають, а доходи не збільшуються. Тому банк раціоналізує мережу і переглядає канали взаємодії з клієнтами. Ми проаналізували відділення з погляду доходів, витрат, обсягів залучення депозитів та інших параметрів. І пішли з міст, які нам не цікаві», – розповів голова правління Правекс-банку Тарас Кириченко.

У банку не коментують зв’язок між корекцією роздрібної стратегії та зривом угоди із продажу банку. Ще 23 січня 2014 року Intesa Sanpaolo повідомила про продаж банку компанії бізнесмена Дмитра Фірташа за 74 млн євро. У травні 2015-го було оголошено про зрив угоди. «Договір, укладений 23 січня 2014 року, було розірвано, оскільки до сьогодні банк не отримав дозволу від контролюючих органів на завершення угоди», – пояснювали тоді в прес-службі Правекс-банку.

Правекс-банк цього року закрив відділення у 48 невеликих містах і 6 селищах міського типу. До поточного моменту банк пішов, зокрема, з таких 42 населених пунктів, як Миронівка, Вишгород, Березань (у Київській області), Охтирка, Конотоп, Шостка (в Сумській), Знам’янка, Олександрія, Світловодськ (в Кіровоградській), Енергодар , смт Веселе (у Запорізькій), Ніжин, Городня, Прилуки (в Чернігівській), Сміла (у Черкаській), Каховка (в Херсонській), Нетішин (у Хмельницькій), Балаклія, Вовчанськ, Червоноград, Лозова, Первомайський, смт Сахновщина (в Харківській), Кузнецовськ (у Рівненській), Комсомольськ (у Полтавській), Іллічівськ (в Одеській), Дрогобич, Стрий, Жовква (у Львівській), Хуст (у Закарпатській), Бердичів, Коростень, смт Любар (в Житомирській), Дніпродзержинськ, Жовті Води, Новомосковськ, П’ятихатки (у Дніпропетровській), Бар, Жмеринка, Могилів-Подільський, Тульчин, смт Вороновиця (у Вінницькій).

Їхнім клієнтам запропоновано обслуговуватися у відділеннях Правекс-банку в обласних центрах. «Приймаючи рішення про закриття, ми оцінювали кожне місто, кожен населений пункт, виходячи з можливостей і потенціалу подальшого розвитку. До уваги брався ряд факторів: вартість оренди, локація, прибутковість, депозитний портфель, наявність конкурентів у регіоні, зручність для клієнтів», – уточнили в прес-службі банку.

Навіщо клієнту з невеликого міста їздити за кожною операцією до обласного центру, якщо можна перейти в інший банк, незрозуміло. Але в банку запевнили, що «докладають максимум зусиль для того, щоб перевести клієнтів на обслуговування у найближчі міста».

За словами голови правління, така стратегія не означає скорочення роздрібного бізнесу. «З населенням можна працювати і через інші канали, крім відділень, наприклад, через інтернет. Так чинять зараз багато банків, тому що великі мережі відділень втрачають свою актуальність», – сказав Тарас Кириченко. Але ефективність цієї стратегії невисока. За три квартали громадяни забрали з рахунків Правекс-банку 374 млн грн, що становить 18% його портфеля. Для порівняння: усі інші платоспроможні банки за аналогічний період наростили загальний портфель на 1,5% (з урахуванням валютних вкладів, перерахованих за офіційним курсом).

Українські банки дотримуються політики зниження присутності в регіонах, багато з них справді бачать гарні можливості для свого подальшого розвитку через онлайн-канали, але ніхто не сказав, що хоче закрити половину мережі. «Кредитування практично заморожено, і банкам дуже складно заробляти на процентних доходах. А комісійні доходи в інтернет-банкінгу завжди високі», – говорить голова правління банку Дмитро Гриджук.

Бувають ще й особливості різних країн. Наприклад, російський Альфа-Банк має намір закрити частину відділень у 15 містах РФ з населенням до 300 тис. чоловік. Але на українському ринку група діє інакше. «Ми переглядаємо канали продажів, робитимемо фокус на альтернативні канали – інтернет, брокерів, – розповів директор з розвитку роздрібного бізнесу Артур Атанов. – Ми провели невелике скорочення відділень у 2014 році. На даний момент ми вважаємо нашу мережу оптимальною і не будемо її скорочувати, скоріше, навпаки, плануємо органічне зростання кількості відділень з 2016 року. У цей час це можна зробити якісно, ефективно і недорого».

Правда України

       Web.com Site Builder