В натуральному вираженні, тобто в упаковках, український фармринок падає

farmua

Минулий 2015 рік приніс мало позитиву українським пацієнтам. Через триваючу девальвацію гривні ліки продовжили стрімко дорожчати. У результаті багатьом українцям лікування стало не по кишені.

За підсумками неповного 2015 року (дані за січень-листопад), роздрібний ринок ліків України склав 34,7 млрд гривень. Це на 18,2% більше, ніж в 2014 році, повідомила консалтингова компанія.

У той же час директор департаменту зовнішніх зв’язків фармацевтичного холдингу STADA Іван Глушков пояснив, що основною причиною зростання ринку в грошовому вираженні є різка девальвація гривні.

“В натуральному вираженні, тобто в упаковках, ринок падає”, – зазначив він.

Слова Глушкова підтверджують і дані аналітиків. За підрахунками, за підсумками січня-листопада 2015 року, роздрібний ринок ліків склав 742 млн упаковок. Що на 10% менше, ніж за аналогічний період попереднього року.

Разом з тим, за даними “Агентства медичного маркетингу” (також проводить моніторинг роздрібного ринку ліків), в грошовому вираженні в гривні ринок зріс за січень-листопад 2015 року, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, на 30-50%. При цьому, за його підрахунками, в натуральному вираженні він просів на цілих 25%.

Чертков також пов’язує зростання ринку в грошовому вираженні і падіння в упаковках з гіперінфляцією через знецінення гривні.

“Викликане цим падіння споживчого попиту призвело до зменшення ринку в упаковках, – зазначив він. – Українці через подорожчання ліків стали все частіше приймати тільки ті препарати, які мають чітко виражений ефект від їх прийому, і в таких ситуаціях, коли вже без ліків не можна побороти хворобу. При цьому вони стали відмовлятися від частого використання препаратів комфорту, наприклад, активованого вугілля тощо”.

“Хотілося б вірити, що скорочення доходів підштовхне українців до здорового способу життя. Але, швидше за все, за підсумками 2016 року ми побачимо більшу кількість важких хворих, що перенесли “на ногах” легкі фази захворювання і не звернулися за медичною допомогою через відсутність грошей”, – поділився невтішним прогнозом Іван Глушков.

Крім того, негативно на попит на ліки могли вплинути постачання на український ринок контрафактних препаратів – вони не піддаються обліку. Президент Асоціації виробників ліків України “ Петро Багрій заявив, що в минулому році було багато нарікань з боку пацієнтів на те, що “розперезалися виробники контрафактних ліків”.

“Всі (постачальники і продавці контрафактних ліків, – ред.) розуміють, що перевірки бізнесу з боку державних органів заборонені. Контролю немає ніякого. Золотий час для нечистих на руку фармацевтів, які хочуть на цьому заробити”, – заявив він.

При цьому Юрій Чертков не вважає, що падіння ринку в натуральному вираженні могло бути викликане переорієнтацією споживачів на більш дорогі і більш ефективні препарати, які необхідно приймати рідше і, відповідно, менше купувати.

“Навпаки, через зростання цін такі препарати стали ще більш недоступні українцям”, – підкреслив він.

Минулий рік не позначив позитивних тенденцій для іноземних фармкомпаній, які працюють на українському ринку. За словами Івана Глушкова, незважаючи на те, що вартість препаратів зарубіжних фармвиробників прив’язана до іноземних валют, гривневі ціни неможливо піднімати пропорційно падінню курсу національної валюти, оскільки це гарантовано призведе до зупинки продажу.

“Пацієнти просто переорієнтуються на продукцію компаній-конкурентів, які не підуть на різке підвищення цін. Тому для більшості великих іноземних фармкомпаній 2015 рік в Україні був збитковим. Але для них Україна – відносно невеликий ринок. Збитки минулого року неприємні, але не критичні. У 2015 році легше працювати в Україні точно не стало, але і труднощі не варто перебільшувати”, – зазначив він.

Але все ж іноземні препарати за рік стали ще більш недоступні українським пацієнтам. За даними спеціалізованого онлайн-ресурсу Apteka.ua, у листопаді 2015 року середньозважена ціна однієї упаковки зарубіжного лексредства коштувала в роздробі близько 110 гривень, що більш ніж на 33% більше, ніж у листопаді 2014 року.

У той же час середня ціна українського ліки при приблизно таке ж подорожчання у відсотках була істотно нижче – близько 25 гривень. Юрій Чертков зазначив, що в 2015 році продовжився перехід споживачів на більш дешеві українські ліки.

За підсумками листопада поточного року частка українських фармвиробників на роздрібному ринку ліків склала 75,8% в упаковках, що на 2,6 процентних пункту більше, ніж у листопаді минулого року. У грошовому вираженні частка трохи менше – 41,7%, але і тут відмічено зростання – на 3,5 процентних пункти. Як наслідок, частка іноземних препаратів зменшився до 24,2% і 58,3% відповідно.

“У 2015 році частка вітчизняних виробників суттєво зросла і в упаковках, в грошах. Це не може не радувати. Але з іншого боку, ми ж з вами прекрасно розуміємо, що це пов’язано не тільки з успіхами вітчизняної “фарма”, але і з тим, що покупці стали переходити на вітчизняні аналоги в тому числі, тому що немає грошей на покупку більш дорогих (іноземних – ред.) продуктів”, – підсумував Петро Багрій.

Він очікує, що до 2016 року український ринок ліків зросте не тільки в гривні, але і в упаковках. Разом з тим, за прогнозом Івана Глушкова, в цьому році через девальвацію продовжиться зростання роздрібного ринку препаратів у грошовому вираженні, а в натуральному варто очікувати подальшого падіння.

За прогнозом аналітиків цієї компанії, у 2016 році (січень-листопад) ринок ліків в грошовому вираженні складе 36,7 млрд грн, що на 5,6% більше, ніж за 11 місяців 2015 року. У натуральному вираженні ринок просяде на 4,9% – до 705,8 упаковок.

Правда України

       Web.com Site Builder