Активісти оприлюднили відеореконструкцію підготовки штурму Майдану

Вбивство чотирьох правоохоронців у центрі Києва в лютому 2014 року сталося після того, як протестувальників витіснили до майдану Незалежності, під час протестних акцій на вулиці Інститутській і Грушевського жоден правоохоронець не загинув, заявляють учасники Jus Talionis Reconstruction Lab, які зробили відеореконструкцію штурму Майдану 18 лютого 2014 року.

«Двоє правоохоронців загинули біля будівлі Альфа-Банку у напрямку наступу з боку Хрещатика о 16:20-16:25. Всі майданівці у цьому напрямку були відтиснуті за барикади о 16:13-16:15. Інші двоє правоохоронців загинули від 17-ї до 18-ї години на майданчику біля Жовтневого палацу. Станом на 17:26 співвідношення вбитих мітингувальників і силовиків за увесь час протестних акцій становило 15 до 4-х (спочатку 15 майданівців – і вже після них 4 правоохоронці). Це сталося саме тоді, коли активні дії з боку силовиків та майданівців припинилися, а СБУ і МВС оголосило до 18:00 ультиматум Майдану», – зазначили у Jus Talionis Reconstruction Lab.

Членам лабораторії вдалося встановити ресурси, які влада залучила для підготовки і проведення штурму Майдану.

«На відео ми змогли зафіксувати: частини внутрішніх військ МВС; «Беркут» із більшості областей України; штурмові спецпідрозділи СБУ і МВС («Альфа», «Омега», рота спецпризначення ПМОП «Беркут» («Чорна рота Садовника») та інші); три БТР; не менше трьох водометів й інші автомобілі силових структур; Департамент карного розшуку; Управління по боротьбі з організованою злочинністю; Управління державної охорони; Державтоінспекція; муніципальні служби разом з технікою; Київський метрополітен; Укрчастотнагляд; сотні «тітушок»», ‒ розповіли в Jus Talionis Reconstruction Lab..

На відеореконструкції можна побачити, що «спецоперація» анонсована на 18:00, не почалася в зазначений термін. Лише о 18:17 до Європейської площі прибуває перший озброєний автоматичною зброєю загін спецпризначенців, вслід за ним – значно більший.

«Від 18:36:22 до 18:39:00 із вулиці Трьохсвятительської прибуває кортеж із 33 автоодиниць. Це переважно мікроавтобуси, кілька позашляховиків й один автобус «Богдан». Більшість людей ‒ озброєна. За нашими підрахунками їх було близько 200 осіб», ‒ розповіли в Jus Talionis Reconstruction Lab.

Для проведення спецоперації силовики залучили й окремих представників цивільного населення, стверджують дослідники.

«Від 18:30 до 18:32, перебазовуючись із Маріїнського парку ближче до місця майбутнього штурму, проходить численна група «тітушок»: о 18:30 вона йде крізь прохід у барикаді на вулиці Грушевського, о 18:31 виходить на Європейську площу, о 18:32 проходить повз готель «Дніпро». Пізніше декілька таких груп опинились на перехресті вулиць Великої Житомирської і Володимирської, де були вбиті Васільцов В.В. і Веремій В.В.», – заявляють активісти.

На відео також зафіксовано, що о 19:27 силовики здійснили перші спроби прибрати розмежувальну сітку лінії протистояння для атаки БТРу. Зробити це вручну їм не вдалося. Тому о 19:41 та 19:44 сітку двічі пробивала вантажівка правоохоронців. О 19:50 почався штурм Майдану.

21 листопада 2013 року в Україні почалися акції протесту, відомі як Євромайдан, які згодом назвали Революцією гідності. За даними Генпрокуратури, під час Майдану постраждали понад дві тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинуло у лютому 2014 року. Зокрема 18 лютого загинуло 24 протестувальників. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною Сотнею. Слідство досі не встановило, хто стріляв у правоохоронців 18 лютого 2014 року.

       Web.com Site Builder