США вітають реформи в українській енергетиці – Держдепартамент

Сполучені Штати позитивно оцінюють плани українського уряду з реформування енергетичної галузі. Про це йдеться в поширеному 24 липня коментарі Державного департаменту США.

«Наглядові ради українських державних компаній «Нафтогаз України» та «Магістральні газопроводи України» підписали меморандум про взаєморозуміння, яким зобов’язуються відокремити видобувні та збутові підрозділи НАК «Нафтогаз України». Ця реформа узгоджується з ринковою політикою, яку заохочує ЄС, Сполучені Штати та міжнародне співтовариство», – вказано в заяві.

«Адміністрація Трампа надає першочергову увагу енергетичній безпеці, і ці заходи є позитивним кроком для України як важливої транзитної країни для постачання газу в Європу, а також для європейської енергетичної безпеки в цілому», – додає зовнішньополітичне відомство США.

Держдепартамент також відзначає, що помічник держсекретаря з енергетичних ресурсів Френсіс Фаннон 22–24 липня під час зустрічей у Києві заявив президенту України Петру Порошенку та іншим високопосадовцям про «стійку опозицію Сполучених Штатів «Північному потоку-2» та ширших спроб Росії використати енергію на шкоду Україні і підірвати європейську безпеку».

Читайте також: Реформи в Україні і протидія «Північному потоку-2»: візит Френсіса Фаннона до Києва

Кабінет міністрів України 24 липня схвалив документ, який визначає чіткі терміни відокремлення від газового монополіста України НАК «Нафтогаз України» функції транспортування і зберігання газу. «Процес відокремлення функції оператора ГТС (анбандлінгу) має бути завершений до початку 2020 року, після закінчення дії чинного контракту на транзит газу з ПАТ «Газпром», – сказала віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе.

       Web.com Site Builder