Суд в анексованому Криму залишив у силі вирок українцеві Лимешку

Верховний суд анексованого Росією Криму залишив у силі вирок українцеві Геннадію Лимешку, заарештованому влітку 2017 року за підозрою в підготовці диверсій.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, суд ухвалив таке рішення 24 липня. Лимешко просив виключити з вироку мотив політичної ворожнечі, проте суд його прохання не задовольнив. Апеляційну скаргу подав сам підсудний і адвокат за призначенням Ельвіна Чулакчі, яка не брала участі в засіданні 24 липня.

У скаргах не була оскаржена кваліфікація, але вказувалося, що захист вважає вирок таким, що не відповідає злочину, який визнав Лимешко. Під час дебатів сторін захист просив знизити термін покарання до чотирьох років позбавлення волі.

Читайте також: Правозахисниця: вирок українцеві Лімешку в анексованому Криму – політично мотивований

Раніше повідомлялося, що у вироку Геннадієві Лимешку, якого спочатку звинувачували в підготовці диверсій в анексованому Росією Криму, російський суд не згадав ці звинувачення.​

Підконтрольний Кремлю Судакський міський суд 10 травня визнав Геннадія Лимешка винним і призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі за звинуваченням у «незаконному придбанні, зберіганні й носінні вибухових речовин».

Провину Лимешко визнав, справа розглядалася в особливому порядку. Серед пом’якшувальних обставин, врахованих судом, – малолітня дочка Лимешка. Серед обтяжуючих – політичний мотив злочину: «ненависть і ворожнеча у зв’язку з приєднанням Криму до Росії». Термін відбування покарання обчислюється з 10 травня 2018 року.

Також про це: Вісім років для «українського диверсанта»: за що засудили Геннадія Лимешка

12 серпня 2017 року ФСБ Росії повідомила про затримання в анексованому Криму чоловіка, якого вони назвали «агентом СБУ» і звинуватили в підготовці диверсій на півострові. Пізніше російські спецслужби оприлюднили відео затримання й допиту чоловіка. На камеру він назвав себе Геннадієм Лимешком 1992 року народження і зізнався в тому, що нібито готував диверсії на території Криму.

У Міноборони України повідомили, що затриманий на анексованому півострові й оголошений ФСБ Росії «агентом СБУ» громадянин України Геннадій Лимешко служив у Збройних силах України за контрактом і був звільнений у травні 2017 року через службову невідповідність. У СБУ назвали «черговою провокацією» повідомлення ФСБ Росії про затримання українського «агента».

       Web.com Site Builder