РСУ про «справу судді Кернеса»: втручання в роботу судді є «неприпустимим»

Рада суддів України вважає неприпустимими заяви посадових осіб про притягнення до кримінальної відповідальності судді за ухвалення судового рішення. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, таке рішення РСУ ухвалила на позачерговому засіданні 13 серпня, скликаному, зокрема, через численні скарги на рішення полтавського суду, який 10 серпня закрив справу міського голови Харкова Геннадія Кернеса.

«Рада суддів вирішила: наголосити на неприпустимості публічних висловлювань посадових осіб органів державної влади і правоохоронних органів щодо необхідності притягнення судді до кримінальної відповідальності за ухвалене рішення до надання правової оцінки судовому рішенню апеляційною інстанцією, а діям судді – Вищою радою правосуддя», – зазначив голова Ради суддів Олег Ткачук.

Незгода із судовим рішенням є підставою для його оскарження в апеляційному або касаційному суді, наголосив він.

Рада суддів зібралася на позачергове засідання, за словами Ткачука, через надходження великої кількості звернень від суддів й адвокатів стосовно наявності ознак посягання на незалежність судової гілки влади. 

Підставою таких звернень стала заява Генеральної прокуратури про намір відкрити кримінальної провадження щодо судді Київського райсуду Полтави Андрія Антонова, який закрив справу Харківського міського голови Геннадій Кернеса. Суд закрив справу, заявивши, що сторона обвинувачення систематично не з’являється на дебати. 

Заступник генпрокурора Анжела Стижевська назвала таку мотивацію судді «абсолютною нісенітницею». 

       Web.com Site Builder