В Єврокомісії вшанували пам’ять жертв нацизму та сталінізму

Перший віце-президент Європейської комісії Франц Тіммерманс та єврокомісар з питань правосуддя, споживачів та гендерної рівності Вера Йоурова опублікували спільну заяву до Дня пам’яті жертв нацизму та сталінізму. Його відзначають 23 серпня, в річницю підписання пакту Молотова-Ріббентропа.

Як нагадують члени Єврокомісії, угода між СРСР та нацистською Німеччиною мала трагічні наслідки для Європи.

«Мільйони людей було вбито, а покоління європейців залишилися пошрамованими. Наш обов’язок – зберегти імена тих, хто зазнав переслідувань, та зберегти живою пам’ять про них. Особливо через те, що сьогодні, через 79 років, наші спільні цінності людської гідності, засадничих прав, верховенства права та демократії знову опинилися під ударом екстремістської, націоналістської риторики, що сіє розбрат», – зазначено в їхній заяві.

Читайте також: «Молотов живий і шукає свого Рібентропа» – Лінкявічус про річницю пакту між СРСР та Німеччиною​»

Пакт Молотова-Ріббентропа був підписаний 1939 року в Москві міністром закордонних справ Німеччини Йоахімом фон Ріббентропом та народним комісаром закордонних справ СРСР В’ячеславом Молотовим.

Документ передбачав нейтралітет СРСР у майбутній агресії Третього рейху проти Польщі та всієї Європи. У червні 1941-го, через майже два роки після початку Другої світової війни, Німеччина напала на Радянський Союз.

       Web.com Site Builder