Кабмін не буде підвищувати ціни на газ для населення до жовтня

Кабінет міністрів України до жовтня не підвищуватиме ціни на газ для населення – уряд продовжив дію спеціальних зобов’язань (PSO) для НАК «Нафтогаз України» із продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною до 1 жовтня 2018 року.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабінету міністрів 29 серпня.

«Наразі тривають переговори з МВФ про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету. Тому з огляду на завершення терміну дії положення (про спецзобов’язання – ред.), виникає необхідність у його продовженні», – йдеться в пояснювальній записці до постанови.

Постанова Кабміну №187 від 22 березня 2017 року передбачала, що спецзобов’язання з продажу газу населенню і ТКЕ діятимуть до 1 квітня 2018 року, але пізніше уряд продовжував їх до кінця травня, потім – до кінця липня та серпня.

Спеціальні зобов’язання полягають в продажу палива для потреб побутових споживачів за ціною, розрахунок якої прив’язано до ринкових середньорічних цін на європейському хабі.

Україна в рамках співробітництва з МВФ взяла на себе зобов’язання перейти до ринкових цін на газ, проте досі його не виконала.

Читайте також: Держсекретар США Помпео закликав Київ виконати вимоги МВФ

У червні прем’єр-міністр України Володимир Гройсман визнав, що підвищення цін на газ для населення залишається серед вимог Міжнародного валютного фонду, і додав, що уряд не має «простої відповіді» на це питання.

У квітні Міжнародний валютний фонд заявив, що Україні потрібно деполітизувати процес формування цін на енергоресурси.

У МВФ неодноразово заявляли, що Україні для отримання чергового траншу необхідно ухвалити закон про Антикорупційний суд і привести ціни на газ до рівня ринкових.

У березні 2015 року між МВФ і Україною була затверджена чотирирічна програма розширеного фінансування на суму близько 17,5 мільярда доларів США. Наразі МВФ надав Україні за цією програмою близько 8 мільярдів 380 мільйонів доларів.

Приїзд місії МВФ у Києві очікують в період із 6 до 19 вересня.

       Web.com Site Builder