Європейська народна партія номінувала Сенцова на премію Сахарова

Європейська народна партія, найбільша фракція Європейського парламенту, номінувала незаконно ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова на здобуття премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова, повідомив брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк у Twitter.

«Найбільша політична група в Європарламенті висунула Сенцова на премію Сахарова 2018 року», – написав журналіст.

Політична група Європейської народної партії у Європарламенті також повідомила про це рішення у Twitter.

«Український кінорежисер, незаконно ув’язнений у Росії, Олег Сенцов є нашим кандидатом на премію Сахарова у 2018 році», – йдеться у повідомленні. Також в ЄНП додали хештег #FreeSentsov із закликом звільнити Сенцова.

Минулого тижня Рікард Йозвяк повідомляв, що кандидатуру українського режисера і політв’язня Кремля підтримує низка депутатів Європарламенту, то ж є висока ймовірність, що саме Сенцова номінують на премію Сахарова.

Премія імені вченого, дисидента і правозахисника Андрія Сахарова була заснована Європарламентом в 1988 році і вручається за видатний внесок в захист прав людини і основних свобод. У грошовому вираженні вона становить 50 тисяч євро.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Кофі Аннан, ООН, «Репортери без кордонів».

Український режисер, засуджений російським судом до 20 років ув’язнення за звинуваченням в організації терактів у Криму, голодує від 14 травня. Він вимагає звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в російських в’язницях.

У Верховній Раді України 4 вересня зареєстрували проект постанови про заяву до норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури українського кінорежисера, політв’язня в Російській Федерації Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

       Web.com Site Builder