Тюремники заперечують побиття Балуха в СІЗО Сімферополя

В анексованому Росією Криму управління Федеральної служби виконання покарань заявляє, що українського активіста Володимира Балуха, який голодує в СІЗО 181 день, не били в СІЗО Сімферополя.

«У низці ЗМІ поширюється інформація про те, що в СІЗО-1 нібито піддається побиттю Володимир Балух. Дана інформація не відповідає дійсності», – цитує представника управління ФСПВ російське державне агентство ТАСС.

Служба заявляє, що в ході регулярних медичних оглядів тілесних ушкоджень у Балуха не виявили, скарг на стан здоров’я від нього «не надходило».

Про те, що Володимира Балуха побили, 14 вересня заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз. За його словами, начальник СІЗО Сімферополя Сергій Бережний вивів арештанта з камери і вимагав, щоб він став на коліна. Коли той відмовився, як стверджує Чийгоз, Балуха «стусанами поклали на бетон, сильно били по ногах, печінці й голові».

15 вересня в СІЗО до активіста намагався потрапити адвокат, але йому відмовили, пославшись на відсутність начальника ізолятора, який повинен затвердити заявку на відвідування.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини України Людмила Денисова зажадала від російської влади негайно допустити її в СІЗО Сімферополя для зустрічі з активістом.

Ув’язнений в Криму український активіст Володимир Балух продовжує безстрокове голодування, яке він оголосив 19 березня 2018 року. 5 липня підконтрольний Росії Роздольненський районний суд засудив українського активіста до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів (близько 4 тисяч гривень). Активіста засудили до такого тюремного терміну за сукупністю двох кримінальних справ проти нього: за звинуваченням у зберіганні зброї і побитті начальника ІТТ у Роздольному.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір’ї його будинку.

       Web.com Site Builder