Радіо Свобода знайшло матеріали КДБ щодо родини Віктора Медведчука

Працюючи з архівно-слідчими матеріалами щодо репресованих українців, Радіо Свобода знайшло та проаналізувало справу батька Віктора Медведчука Володимира та низку раніше невідомих документів КДБ, пов’язаних з нею.

Журналісти встановили, що засуджений у 1944-му на 8 років таборів і 4 роки обмеження у правах Володимир Медведчук під час німецької окупації його рідного села Корнин, що на Житомирщині, добровільно пішов працювати в райуправу, де був статистиком у земельному відділі, а потім рахівником у фінвідділі. Зі слів ще одного підозрюваного в цій справі Валентина Превара, Медведчук також два тижні працював у нього, начальника трудового відділу, писарем.

Радянський суд ухвалив вирок батьку Віктора Медведчука за співпрацю з ОУН. Утім, журналісти на підставі аналізу архівних документів встановили, що він, якщо і був у націоналістичному підпіллі, то мав незначну роль.

Окрім того, авторам розслідування вдалося знайти матеріали, які доводять, що справою Володимира Медведчука цікавилася не тільки радянська, а згодом і українська військові прокуратури, але й МВС УРСР, ГПУ і неодноразово Комітет державної безпеки СРСР.

«Враховуючи, що Володимир на той час уже помер, цими документами, очевидно, цікавилися вже з огляду на його синів», – зазначають журналісти.

Наприклад, у 1978 році справу Володимира Медведчука піднімали саме через діяльність його сина Віктора, який у той час розпочинав свою кар’єру як адвокат Київської міської колегії адвокатів. Такий висновок автори розслідування роблять на підставі того, що справу вивчали представники 5-го управління Комітету держбезпеки, яке, зокрема, займалося дисидентами, і пізніше Віктор Медведчук уже сам брав участь у політичних процесах над інакодумцями як державний захисник.

«Починаючи з 1978 року і аж до розпаду СРСР, ім’я Віктора Медведчука неодноразово згадувалось в оперативному внутрішньому листуванні кадебістів, і деякі з її епізодів дають підстави припускати, що такий інтерес КДБ до цієї персони міг бути невипадковим», – зазначають журналісти.

Сам Віктор Медведчук натомість неодноразово заявляв про те, що саме через минуле його батька він не міг досягнути за часів СРСР того, чого хотів.

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, – у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

       Web.com Site Builder