У 2016 році кількість відділень банків продовжить скорочуватись для зменшення витрат

банки

В Україні до листопада 2015 року збільшилася частка банків, які почали освоювати ринок кредитування, але на обсяги і кількість кредитів відхід великих гравців вплинув негативно.

“З 01.11.2014 по 01.11.2015 року кількість відділень зменшилася на 23% (на 3681 – Ред.). порядку 30% скорочень (персоналу) пройшло за діючими банкам “Ощадбанк”, “Приватбанк”, “Аваль”, “Правекс”, – зазначив експерт.

Зменшення обсягів кредитів також пояснюється тим, що Нацбанк утримує високу дисконтну ставку, що відбивається на вартості кредитів.

“Якщо у гривні ставки доходять до 27-30%, то про зростання обсягу кредитування дуже важко говорити”, – сказав Мамедов.

При цьому, за його словами, фірми, які намагаються зайняти нішу кредитування, пробують збільшити обсяги виданих в борг грошей.

Експерт пояснив, що мова йде про приватні фінансові структури, які раніше забезпечували доступ до сервісу з перерахування грошей в режимі онлайн. Тепер вони намагаються захопити старих і нових клієнтів можливістю оформити кредит. Цю ж тактику обрали і деякі банки, які раніше працювали з цим сегментом ринку.

“Деякі банки, такі як “Артем”, Михайлівський, збільшують кількість відділень. Порядку 70% з цих відділень – або обмінні пункти, або комісійні відділення, – додав він.

Мамедов впевнений, що в 2016 році кількість відділень банків продовжить зменшуватися, що пов’язано зі стратегією великих гравців на зменшення витрат. Також на цей процес вплине об’єднання банків, можлива ліквідація. У наступному році очікується також закриття великої кількості комісійних відділень.

“Який ринок буде в наступному році? Він буде розвиватися так само, як і в цьому, тобто буде стискатися”, – прогнозує експерт.

Правда України

       Web.com Site Builder