Правозахисники закликають Луценка провести розслідування «слідчих дій» під Радою 3 березня

Правозахисники закликають генерального прокурора Юрія Луценка провести розслідування «слідчих дій» під будівлею парламенту в Києві 3 березня. Звернення правозахисних організацій і уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської оприлюднене на сайті омбудсмена.

На їхню думку, існують «обґрунтовані підстави» стверджувати, що в діях правоохоронців вбачається низка грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України, зокрема права на мирне зібрання, права на свободу слова, права не бути підданим нелюдському поводженню та права на особисту свободу.

Автори звернення переконані, що відбулося грубе порушення закону «Про Національну поліцію», який забороняє поліцейському наносити удари по голові, шиї, ключичній ділянці, статевих органах, попереку і в живіт.

Правозахисники зазначають, що «залишається проблемою неможливість ідентифікувати особу правоохоронця, який порушує права людини».

3 березня поліція заявила, що проводить «слідчі дії» в наметовому містечку, встановленому активістами в жовтні минулого року. Народний депутат Семен Семенченко назвав дії силовиків «штурмом», а його колега Єгор Соболєв заявив, що наметовий табір «розтрощений спецпризначенцями».

За словами начальника поліції Києва Андрія Крищенка, слідчі й поліція працювали в рамках кримінальних проваджень за фактом спроби захоплення Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) у Києві у грудні 2017 року й сутичок біля Верховної Ради, які відбулися 27 лютого.

Рух вулицею Грушевського, де стояли намети, розблокований. Демонтаж наметів супроводжувався сутичками між поліцією та мешканцями наметового містечка. У результаті, за даними поліції, до лікарень звернулися 13 людей із числа тих, що були в наметовому містечку, і семеро правоохоронців. Загалом до відділків доставили 111 людей, більшість із яких відпустили.

За словами правоохоронців, під час проведення слідчих дій на території наметового містечка біля Верховної Ради вони вилучили дев’ять гранат РГД-5, запали, «коктейлі Молотова» і п’ять димових мін.

Крім того, на місці подій від розпилення газового балончика потерпів журналіст Радіо Свобода Сергій Нужненко. Журналіст, якому знадобилася медична допомога, заявив, що балончик застосував співробітник поліції. Начальник Головного управління Нацполіції у місті Києві Андрій Крищенко запевнив, що за цим фактом проведуть службову перевірку. У столичній прокуратурі також відкрили два кримінальні провадження – про можливе перевищення службових повноважень поліцейськими і про можливе перешкоджання поліцейським роботі журналіста Радіо Свобода.

У партії «Рух нових сил» колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, яка свого часу організувала цей протест і табір під парламентом, але потім дистанціювалася від нього, засудили знесення наметового містечка під Верховною Радою. У партії стверджували, що протест, який тривав від 17 жовтня 2017 року, залишався мирним, а «всі провокації та насильство здійснювали виключно представники влади».

       Web.com Site Builder