На переговорах у Мінську тема заручників буде ключовою – Геращенко

Заручники і політв’язні будуть в центрі переговорів у Мінську, які відбудуться 21-22 серпня, заявила народна депутат та представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Так вона прокоментувала акцію під Адміністрацією президента – 8 серпня там зібралися родичі трьох українських військових, які перебувають у полоні в підтримуваних Росією бойовиків.

Геращенко запевнила, що українська сторона докладає всіх зусиль, щоб звільнити своїх громадян.

«Ми готові до компромісів, протягом цих місяців робили кілька пропозицій, на жаль, всі вони відкидаються Росією і ОРДЛО, які займають деструктивну позицію «всіх установлених на всіх установлених», підтверджуючи нам менше 30 наших, вимагаючи майже 300 , серед них громадяни РФ, беркутівці і так далі. На жаль, й представники ОБСЄ на групі роблять вигляд, що не розуміють неприйнятність такої позиції, яка є несправедливою, нечесною і відсікає для України можливість боротися за українців в тюрмах РФ в обмін на росіян», – констатувала Геращенко.

Станом на кінець січня в СБУ повідомляли, що в заручниках на непідконтрольних уряду територіях Донбасу перебувають 108 людей, 402 людини вважалися зниклими безвісти. Крім того, за даними правозахисників, на території Росії й анексованого нею Криму перебувають близько 70 українських політв’язнів.

Востаннє обмін полоненими відбувався в грудні минулого року.

       Web.com Site Builder