У справі про викрадення Луценка і Вербицького оголосили відвід суддям, Луценко заявляє про затягування

Адвокати Олександра Волкова, якого підозрюють у викраденні активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, оголосили відвід усій колегії Бориспільського міськрайонного суду, який 15 серпня мав почати розгляд справи по суті.

«Судді Кабанячий, Борець, Муранова-Лесів позбавили сторону Волкова права на захист, не дали змоги висловити свою думку під час підготовчого засідання», – йдеться в клопотанні про відвід. Також адвокати Волкова стверджують, що суд незаконно приєднував докази до справи, що їх неналежним чином інформували про процесуальні дії і що суд нібито долучив до процесу представницю потерпілих (родини Вербицького), адвоката в справах Майдану Євгенію Закревську без належного підтвердження її повноважень.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, провівши у нарадчій кімнаті понад три години, судді відхилили заяву про їхній відвід.

Однак, розгляд справи по суті не розпочався – засідання перенесли на 27 серпня 14:00.

Потерпілий у справі, народний депутат Ігор Луценко у коментарі Радіо Свобода заявив, що справу затягують через низку чинників.

«Спочатку справу розслідувало головне слідче управління МВС. Тому роль працівників МВС у злочині не могла бути розкрита, зникла частина доказів. Через це втратили час, об’єктивність і неупередженість. Потім втратила оперативність ГПУ, доки не передали справу пану Донському товариші і нові прокурори у справі не знайшли новий фактаж», – сказав Луценко.

Фундаментальною деталлю Луценко вважає те, що в його викраденні, в тортурах і в убивстві Вербицького, за його словами, були задіяні представники МВС, які опікувалися зняттям інформації з мобільних мереж. Саме так визначили, що Луценко з Вербицьким були в лікарні, наголошує потерпілий. Луценко також заявив, що захист Волкова зацікавлений у затягуванні справи.

«Чим більше Волков сидить без вироку, тим більше шансів, що потім його відпустять, а тоді його друг Олексій Чеботарьов (інший фігурант справи, який утік з України – ред.) допоможе йому, зокрема й фізично, уникнути відповідальності», – додав він.

Зі свого боку, адвокати Волкова наголошують, що їхній підзахисний не зацікавлений у затягуванні справи.

У червні цього року департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України повідомив, що досудове розслідування про викрадення учасників Євромайдану Юрія Вербицького і Ігоря Луценка завершене. У прокуратурі стверджували, що зібрані під час розслідування докази «є достатніми для складання обвинувального акту».

Підозрюваному Олександру Волкову інкримінують викрадення Луценка і Вербицького в ніч з 20 на 21 січня 2014 року з приміщення Олександрівської клінічної лікарні, їх катування, умисне вбивство Вербицького, а також створення злочинної організації, вчинення окремими групами громадян тяжких та особливо тяжких злочинів – викрадення й катування протестувальників, замахи на їхні вбивства, вбивства.

Читайте також: Організатора викрадення Вербицього та Луценка запідозрили через візит до Росії – Донський

Активістів Євромайдану Юрія Вербицького й Ігоря Луценка невстановлені особи викрали 21 січня 2014 року з Олександрівської лікарні, куди Луценко привіз Вербицького після поранення під час сутичок на вулиці Грушевського.

Їх завезли за місто, катували й допитували, а потім кинули в лісі на морозі. 22 січня тіло Вербицького виявили у лісі під Гнідином Бориспільського району Київської області.

       Web.com Site Builder