У Росії 78-річного президента Арктичної академії наук звинувачують у держзраді

У російському Санкт-Петербурзі висунули звинувачення в державній зраді президентові Арктичної академії наук Валерієві Митьку, повідомив агентству «Інтерфакс» його адвокат, керівник правозахисного об’єднання «Команда 29» Іван Павлов.

Раніше про справу 78-річного вченого не повідомляли, хоча районний суд у Петербурзі відправив його під домашній арешт ще в лютому. Розслідуванням справи займається петербурзьке управління ФСБ.

Митька звинувачують у тому, що він передав матеріали, що становлять держтаємницю, китайським спецслужбам під час поїздки в Китай, уточнив Павлов. Інших подробиць він не навів. Митько провину не визнає.

 

За словами адвоката, документи, які його підзахисний брав із собою за кордон, «завжди стосувалися виключно його наукової і викладацької діяльності».

5 червня суд продовжив домашній арешт Митьку до 10 жовтня. Вченому заборонені прогулянки, використання засобів зв’язку і навіть спілкування з дітьми, яких слідство зробило свідками у кримінальній справі, розповів адвокат.

Валерій Митько – капітан 1-го рангу запасу. У період з 1963 по 1994 рік він служив на кораблях, підводних човнах, в установах Військово-морського флоту. З 1994 року, після відходу в запас на посаді начальника кафедри підводних інформаційних систем Військово-морської академії, продовжував педагогічну діяльність у наукових і навчальних закладах.

Митько обіймає посаду президента Санкт-Петербурзької Арктичної громадської академії наук. Основним напрямком діяльності академії є наукове обґрунтування змісту Арктичної доктрини Росії, як головного документа, який проголошує геополітичні інтереси Росії в Арктиці.

У своїх роботах Митько підкреслював, що Росія зобов’язана приділяти Арктиці особливу увагу, щоб не відстати від західних країн. Одночасно він критикував ставлення видобувних компаній із різних країн (від Росії цими проєктами займається «Роснефть») до навколишнього середовища в Арктиці.

За словами дружини вченого, політикою Митько практично не цікавився, ніяких конфліктів із владою у нього ніколи не було.

       Web.com Site Builder