Офіс президента відреагував на розслідування «Схем» про порушення ПДР кортежем Зеленського

В Офісі президента відреагували на розслідування «Королі доріг» програми «Схеми: корупція в деталях», у якому журналісти показали, як кортеж Володимира Зеленського неодноразово порушував правила дорожнього руху, повертаючись додому з роботи або їдучи в приватних справах (наприклад, на шляху до торговельного центру). В ОП заявили, що «немає жодних систематичних порушень ПДР», і назвали це «спекулятивним трактуванням подій».

«Безсумнівно, немає жодних систематичних порушень ПДР. Це виключно спекулятивне трактування подій», – мовиться у коментарі Офісу президента, наданому виданню «Українська правда».

Також там заявили, що будь-яке порушення ПДР, якщо воно сталося, фіксується і карається в установленому законом порядку спеціально уповноваженими представниками патрульної поліції. І додали, що «ніяких винятків для автомобілів співробітників Офісу президента немає і бути не може».

Раніше у коментарі «Схемам» в Офісі президента повідомили, що в них «відсутня будь-яка інформація щодо порушень правил дорожнього руху під час пересування кортежу президента України».

Напередодні «Схеми» показали, як протягом двох літніх місяців кортеж президента Володимира Зеленського неодноразово порушував правила дорожнього руху: перевищував допустиму швидкість, перетинав подвійну суцільну лінію, порушував «правила рядності» при повороті тощо. В усіх зафіксованих випадках президент повертався з роботи додому або їхав у приватних справах, зокрема, відвідував торговельний центр. Водночас, зазначали у розслідуванні журналісти, як кандидат у президенти, а потім як керівник держави Володимир Зеленський неодноразово підкреслював, що хоче «позбутися кортежів» і не хоче ніяких преференцій на дорогах.

Так, 10 червня за допомогою радара знімальна група зафіксувала, що президент рухався зі швидкістю 148 кілометрів за годину, коли повертався з роботи до свого маєтку в Іванковичах, де на той час мешкав. Водночас, за правилами дорожнього руху, допустима швидкість на цій ділянці становить 90 кілометрів за годину.

17 червня президентський кортеж, рухаючись тим же маршрутом, перевищив дозволену швидкість на 50 кілометрів за годину. 18 червня за допомогою радара журналісти знову зафіксували перевищення швидкісного режиму автівками голови держави.

Порушення швидкісного режиму президентським кортежем журналісти зафіксували і після переїзду Володимира Зеленського з родиною на державну дачу в Конча-Заспі. Зокрема, 13 липня президентські автівки рухались у бік держдач зі швидкістю 120 кілометрів за годину, показав радар. Водночас допустима швидкість на цій ділянці траси – 80 кілометрів за годину.

Також 6 липня «Схеми» стали свідками, як кортеж Зеленського з Офісу президента, повертаючи до торговельного центру «Арена», змушував інших учасників дорожнього руху його пропустити. Поки одна частина автівок з кортежу перебувала на паркінгу ТРЦ, інші чекали на дорозі, перекриваючи смугу для руху транспорту, – що також є порушенням ПДР, зазначають журналісти. Пізніше «Схеми» помітили, як кортеж президента виїжджав із торговельного центру, перетнувши подвійну суцільну лінію.

Після того, як державна охорона побачила знімальну групу, мовиться в матеріалі, кортеж президент більше не був помічений у порушенні правил дорожнього руху. Зокрема, 16 липня кортеж Зеленського рухався в бік держдач без проблискових маячків і поліцейського супроводу зі швидкістю 60 кілометрів за годину. Крім того, державна охорона почала фіксувати роботу знімальної групи, фотографуючи автівку і журналістів.

За оцінкою юриста Богдана Глядика, кортеж президента створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху: «Якщо траса перекрита, де немає інших учасників дорожнього руху, – це одне. А коли автомобіль їде в потоці і там не дотримується безпечної дистанції, на великій швидкості, – безумовно, це є порушення навіть для автомобілів, які везуть навіть президента чи прем’єр-міністра».

«Автівки президентського кортежу мають номерні знаки прикриття – офіційно їх називають ідентифікованими (поміченими) або несправжніми (імітаційними) засобами. Такі номерні знаки не закріплені за жодним транспортним засобом у базі МВС. А це означає, що штрафи за порушення швидкісного режиму не отримує ані президент, ані його офіс, ані Державне управління справами», – пояснюють журналісти.

Стосовно потреби використання номерів прикриття в Офісі президента зазначили, що керуються законом про «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», і додали, що «необхідність посилення охорони державних діячів обґрунтована також новітніми факторами ризику: бойовими діями на сході України, значним зростанням незаконного обігу та використання вогнепальної зброї і боєприпасів, активізацією на території України диверсійно-терористичної діяльності».

Також в ОП повідомили, що інформація про заходи, які вживаються «для упередження можливої протиправної діяльності стосовно осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, належать до державної таємниці, а їхнє розголошення створює загрозу національній безпеці України»

«Використання «номерів прикриття» у складі заходів державної охорони – для президента і чітко визначеного переліку інших високопосадовців – справді передбачене законом. Але розслідування «Схем» встановило, що насправді цією опцією користується значно ширше коло осіб, на яких заходи держохорони не розповсюджуються», – мовиться в матеріалі.

Наприклад, номерні знаки прикриття, як виявили «Схеми», має і найближче оточення президента Зеленського, і низка колишніх високопосадовців.

Під час другого туру президентських виборів Володимир Зеленський заявляв: «Щоб не було ніяких там кортежів. Я хочу позбавитись у цілому від кортежів».

У липні 2019 року він також опублікував пост у фейсбуці, в якому заявляв: «Останнім часом у соцмережах багато «зради» на тему того, що я обіцяв відмовитися від кортежів і не зробив цього. Повідомляю для всіх. Під час пересування президента дорогами України їде два автомобілі: президентський і автомобіль охорони. Іноді буває третій – із супроводжувальними особами, членами команди, охороною. Ці автомобілі зупиняються на всіх світлофорах, стоять у заторах, ніхто не вмикає «мигалок» тощо. Мабуть, тому фейсбук-спільноті так важко вивчити питання. Президент – такий самий учасник руху, як і всі».

       Web.com Site Builder