В ОПУ озвучили позицію щодо санкцій Росії проти українських парламентаріїв, серед яких і Порошенко

В Офісі президента України прокоментували рішення про розширення урядом Росії санкційного списку проти громадян України, до якого потрапили і члени низки українських парламентських партій.

«Мотивація подібних дій завжди не має очевидних логічних пояснень і носить, найімовірніше, ситуативний спекулятивний характер. У пропагандистських цілях. Проте зараз цей «технологічний прийом» з боку РФ застосований на тлі низки скандальних подій – насамперед безумовного отруєння опозиційного лідера Олексія Навального та тривалої політичної кризи в Білорусі, які різко погіршують ставлення світової спільноти до самої Російської Федерації та змушують світове співтовариство вкотре переглянути формати відносини з РФ у бік подальшої жорсткості й ізоляції. Цілком можливо, що таким нехитрим чином, санкційно атакуючи окремих наших громадян, РФ намагається захищати свої ситуативні інтереси та зменшувати інформаційний вплив численних негативних чинників на громадську думку всередині країни», – йдеться в повідомленні.

В ОПУ додали, що, якщо «запровадження обмежувальних санкцій стосується принципових позицій», зокрема, територіальної цілісності України, стандартів демократії, свободи та прав людини, непорушності постулату про країну-окупанта, то «рекомендуємо запроваджувати санкції відразу проти всіх наших парламентаріїв і навіть проти всіх наших громадян», вказали в президентській канцелярії.

Читайте також: Кулеба про блокування санкцій проти Росії: Кіпр захищає свої національні інтереси

«Якщо ж має місце чергова спроба погратися в різні маніпуляції напередодні чергових виборів у нас (що, природно, виключати не можна, враховуючи схильність РФ до глобальних медійно-пропагандистських провокацій) і підіграти певним політичним групам, то, на жаль, для російської сторони, всі подібні маніпуляції ми прекрасно вміємо читати й вони абсолютно не впливають на наше внутрішнє політичне здоров’я», – йдеться в повідомленні.

4 вересня російський уряд запровадив санкції проти групи народних депутатів України, в тому числі проти п’ятого президента України, народного депутата й лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка. Окрім Петра Порошенка, до санкційного списку потрапили ще 40 людей. Серед них – його колеги з фракції «ЄС» Яна Зінкевич, Михайло Забродський, Софія Федина та Олег Синютка, лідерка партії «Голос» Кіра Рудик, парламентарі від цієї політичної сили Сергій Рахманін, Ярослав Юрчишин, Соломія Бобровська, Ольга Стефанишина та інші.

Підсанкційним став і засновник «Голосу» Святослав Вакарчук, який вийшов з фракції та був позбавлений мандата в червні. Також до списку потрапили представники «Батьківщини» та позафракційні.

Росія заявила про запровадження санкцій щодо України в жовтні 2018 року. Перелік був розширений в грудні того ж року. У обмежувальний список тоді потрапили 322 фізичних особи та 68 юридичних осіб. Для них передбачені блокування безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії, а також заборона на виведення капіталу за межі Росії.

 

       Web.com Site Builder