МОЗ до кінця вересня визначить, що робити з медичною реформою – Зеленський

Міністерство охорони здоров’я України має до кінця вересня презентувати формат продовження медичної реформи або її зміни, заявив президент Володимир Зеленський 8 вересня в Житомирській області.

За словами глави держави, як їх передає сайт Зеленського, українська влада виявила медичні заклади, які «внаслідок реформи системи охорони здоров’я, запровадженої попереднім керівництвом держави, були на межі закриття». Ці медзаклади заново відкривали, ремонтували та обладнували, наголосив Зеленський.

«Десь закривається тубдиспансер, десь – психіатрична лікарня. Тому ми відслідковуємо. Багато зупинили закриття таких медичних закладів. Щось не побачив МОЗ – і це правда. Все буде аналізуватися: все, що потрібно відкрити, добудувати, доремонтувати, доставити обладнання – поставлено міністру охорони здоров’я завдання. Він повинен це зробити», – сказав президент.

27 травня ексміністр охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що Кабінет міністрів України вирішив «повністю нівелювати принципи справедливого та чесного розподілу коштів на медичну допомогу ухваленням змін до постанови №391, якими і легітимізував можливість вирішення питань шляхом «телефонного права».

 

«Виявляється, цим лікарням автономізуватися і виконувати вимоги не треба, бо гроші можна отримати просто так, якщо мати «особисті» зв’язки в Міністерстві охорони здоров’я України», – додала Супрун.

 

1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи. Заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану чи вузькоспеціалізовану медичну допомогу, повинні працювати за принципом «гроші за пацієнтом».

4 травня президент України Володимир Зеленський закликав МОЗ доопрацювати медичну реформу.

Наступного дня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що його відомство збирається виправляти помилки планування медреформи. Він заявив, що «медреформа у тому вигляді, в якому ми її отримали, означає звільнення близько 50 тисяч медичних працівників, закриття 332 лікарень – усе це через дефіцит фінансування».

За його словами, дефіцит фінансування спостерігається у 984 лікарнях із 1747.

       Web.com Site Builder