Чехія: почався збір коштів на відновлення українського храму в Празі після пожежі

Мер Праги Зденєк Гржіб звернувся до співгромадян із закликом об’єднатися, щоб разом зібрати кошти на відновлення пам’ятки української дерев’яної архітектури 17 століття – храму Святого Архангела Михаїла, який 29 жовтня знищила пожежа.

«Рахунок відкритий, унікальну дерев’яну культурну пам’ятку ми напевно відновимо. Радий, що так швидко надходять все нові й нові внески. Я, звичайно, також приєднався», – повідомив у Фейсбуці мер чеської столиці.

Гржіб при цьому наголосив, що, оскільки храм належить Празі, в разі потреби «місто доповнить суму, якої бракуватиме для його відновлення».

Храм Святого Архангела Михаїла належав до найцікавіших пам’яток української народної дерев’яної архітектури в Празі. Церква, зведена в 17 столітті в закарпатському селі Великі Лучки, в 1929 році була перевезена до Праги і встановлена в Саду Кінських на пагорбі Петршін.

За досі невстановлених обставин храм був знищений вогнем. Як повідомляють медіа, поліція виключила технічні проблеми як причину пожежі. Як найбільш правдоподібна, розглядається версія людського фактору.

       Web.com Site Builder