ЄСПЛ оголосить рішення Великої палати у справі «Україна проти Росії» щодо Криму

Європейський суд із прав людини 14 січня оголосить рішення Великої палати у справі України проти Росії щодо Криму. Як повідомили раніше в суді, рішення буде винесене на відкритих слуханнях суду в Страсбурзі, що почнуться о 10:00 (11:00 за київським часом).

«Справа стосується тверджень України про систематичні порушення Європейської конвенції про права людини Росією в Криму», – йшлося в повідомленні ЄСПЛ.

Як вказано в пресрелізі, уряд України стверджує, що «Російська Федерація з 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над Автономною Республікою Крим і містом Севастополем, які є невід’ємною частиною України, і здійснює юрисдикцію над ситуацією, яка призвела до численних порушень Конвенції».

В ЄСПЛ нагадали, що справа заснована на двох скаргах України проти Росії, поданих в 2014 і в 2015 роках. У червні 2018 року скарги об’єднали в одну справу під назвою «Україна проти Росії (щодо Криму) за заявою № 20958/14».

Минулого тижня міністр юстиції України Денис Малюська анонсував «важливі новини» за позовом України до Росії в ЄСПЛ через анексію Криму.

За даними правозахисників, ЄСПЛ спочатку розгляне скаргу України проти Росії, а потім індивідуальні скарги громадян України.

На розгляді Європейського суду з прав людини перебувають також чотири тисячі позовів громадян, пов’язаних із подіями в окупованому Росією Криму та на Донбасі.

 

       Web.com Site Builder