Головне на ранок: пресмарафон Зеленського, затримання фрілансера Радіо Свобода в Мінську

Пресмарафон за участю президента України Володимира Зеленського, присвячений «екватору його каденції», відбудеться сьогодні, понад 34% дорослого населення України пройшли повний курс вакцинації, у Мінську затримали фрілансера білоруської служби Радіо Свобода Андрія Кузнечика.

Зеленський у п’ятницю влаштує марафон з пресою

Пресмарафон за участю президента України Володимира Зеленського, присвячений «екватору його каденції», відбудеться 26 листопада, повідомила у четвер пресслужба Офісу президента.

«У зв’язку зі складною епідемічною ситуацією в країні та з урахуванням досвіду попередніх прес-марафонів, до участі в цьогорічному заході запрошені журналісти з 30 провідних всеукраїнських і міжнародних ЗМІ, кожен з яких матиме можливість поставити главі держави своє запитання та отримати вичерпну відповідь. Таким чином, відбудеться змістовна розмова президента з журналістами, під час якої будуть висвітлені різні актуальні й суспільно важливі теми, зокрема проведення реформ в Україні, ситуація на сході країни та досягнення миру, енергетична безпека та питання тарифів, економічна стабільність, боротьба з пандемією коронавірусу тощо. Водночас такий формат заходу дасть змогу уникнути дублювання запитань», – йдеться на сайті ОПУ.

Пресмарафон «30 запитань президенту України» розпочнеться о 12:00 і триватиме три години.

Захід транслюватиметься онлайн на офіційній фейсбук-сторінці Офісу президента та на провідних українських телеканалах, вказали в ОПУ.

1 грудня президент Володимир Зеленський планує виступити зі зверненням перед Верховною Радою.

В Україні від COVID-19 повністю вакциновані 34,2% дорослого населення – МОЗ

34,2% дорослого населення України пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусної хвороби, 42,4% – отримали принаймні одне щеплення від COVID-19, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

За добу 25 листопада в Україні вакцинували 273 875 людей.

Від початку вакцинальної кампанії, за даними МОЗ, щеплено принаймні однією дозою вакцини понад 13 мільйонів людей, повністю імунізовані та отримали дві дози – більше ніж 10,6 мільйона.

У МОЗ наголосили, що 88,2% госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня були невакциновані й не мали жодної дози антиковідної вакцини.

Масштабна ДТП біля Харкова: 3 людей загинули, 5 постраждали

Під Харковом сталася масштабна ДТП, внаслідок якої загинули троє людей, п’ятеро постраждали, їх із травмами різного ступеню тяжкості доправили до лікарні, повідомила поліція Харківської області.

«25 листопада близько 17:30 в районі перехрестя кільцевої дороги та вулиці Салтівське шосе зіткнулися автомобіль Chevrolet Nubira, який рухався зі сторони Вовчанська у напрямку Харкова і перетинав вказане перехрестя на зелений сигнал світлофора, з автомобілем MAN із напівпричепом, який рухався по кільцевій дорозі зі сторони села Затишшя у напрямку автодороги «Харків-Липці» та перетинав перехрестя на червоний сигнал світлофора», – йдеться в повідомленні.

За даними поліції, після зіткнення транспортних засобів автомобіль MAN із напівпричепом перекинувся на лівий борт на зустрічну смугу руху, де в цей час перебував автомобіль таксі Renault Logan.

Крім того, напівпричеп «сконтактував» з автомобілем Suzuki СХ-4, який в цей час також перебував на зустрічній смузі руху.

Внаслідок ДТП водій таксі і двоє його пасажирів, у тому числі малолітня дитина, загинули на місці. Їх особи встановлюють, кажуть у поліції.

41-річного водія вантажівки затримали.

Кримінальне провадження відкрили за статтею «порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами». Санкція статті передбачає покарання у вигляді тюремного ув’язнення на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

У Мінську затримали фрілансера Радіо Свобода

У Мінську 25 листопада фрілансер білоруської служби Радіо Свобода Андрій Кузнечик перестав виходити на зв’язок. Незабаром стало відомо, що його затримали.

Дружина Андрія Алеся Рак розповіла, що близько 17:00 він поїхав велосипедом на прогулянку, а вона з двома дітьми залишилася вдома. Досить швидко Андрій повернувся із чотирма чоловіками у цивільному, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

«Один, який, ймовірно, був головним, представився Іваном. Хто вони і звідки, чоловіки не повідомили. Мені сказали піти в іншу кімнату і займатися дітьми, не заважати. Обшук був досить «інтелігентний» – мої речі та речі дітей не чіпали. Забрали всю техніку і телефон Андрія, мій мобільний телефон, мій планшет, гроші. Андрію наказали одягатися і йти за ними. З речей нічого не дозволили взяти з собою, тільки запасні штани. Сказали, що забирають його ненадовго, на пару днів», – розповіла Радіо Свобода дружина Андрія.

Вона встигла підписати документ із перерахуванням вилучених речей. На якій підставі затримали її чоловіка, вона не знає.

У червні 2020 року в Мінську затримали Ігоря Лосика, блогера, позаштатного консультанта Радіо Свобода з питань нових медіа. З того часу він перебуває за ґратами. Ігоря Лосика звинувачують у розпалюванні соціальної ворожнечі «щодо представників влади і правоохоронних органів», вчиненому групою осіб, та в організації масових заворушень. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

За час ув’язнення Лосик двічі оголошував голодування – після висунення нових звинувачень.

У липні 2021 року у Мінську силовики увірвалися до офісу білоруської служби Радіо Свобода. Декількох журналістів затримали, пізніше їх відпустили під підписку про невиїзд.

Наразі у Білорусі 29 представників медіа перебувають за ґратами, десятки були змушені залишити країну.

Футбол: «Зоря» втратила шанси на продовження боротьби в Лізі конференцій

Луганська «Зоря» втратила навіть теоретичні шанси на те, що посісти одне з перших двох місць у новому турнірі під егідою УЄФА – Лізі конференцій. У столиці Італії підопічні Віктора Скрипника без шансів поступилися «Ромі».

Ще в першому таймі команда, яку тренує Жозе Моуріньйо, забила двічі – відзначилися Перес і Дзаньйоло. Одразу по перерві відрив у рахунку став розгромним – забив Абрагам, а згодом він же оформив дубль – 4:0.

В іншому матчі групи С норвезький «Буде-Глімт» переміг болгарський ЦСКА – 2:0.

Після пʼяти турів в активі норвезького клубу стало 11 очок, у «Роми» – 10, «Зоря» залишилася з шістьма балами, ЦСКА – з одним.

За два тижні «Зоря» прийме в Запоріжжі «Буде-Глімт», але турнірного значення ця гра вже не матиме.

       Web.com Site Builder