Курс гривні на міжбанку може знизиться до 24-25 гривень за долар

Гривня-долар США

Аналітики розглядають два сценарії розвитку ситуації на валютному ринку України на поточному тижні.

При цьому, очікується, що дисбаланс валютного ринку збережеться, зважаючи на низьке заведення валютної виручки експортерами. Попит у такій ситуації буде незадоволеним, що чинитиме тиск на гривню.

Базовий сценарій. Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США може скласти 22,2-23,7 грн. Зберігається ймовірність широких коливань, однак НБУ буде їх погашати через інтервенції. На готівковому валютному ринку курс гривні по відношенню до долара США може скласти 23,7-24,7 грн. У разі виходу курсу вгору з цього діапазону, важливою стане позначка 25 грн. за долар, після чого можливі активні попереджувальні дії з боку НБУ.

Негативний сценарій. Курс гривні на міжбанку може знизиться до 24 грн. за долар. При цьому, реалізація такого сценарію можлива у випадку збігу відразу декількох негативних факторів – політичних ризиків і спекуляцій після виборів, різких заяв кредиторів, відновлення активності в зоні АТО.

«В цілому, в середньостроковій перспективі, для ринку залишаються передумови для стабільності. Реструктуризація держборгу, позитивні новини від великих позичальників – все це скорочує тиск на платіжний баланс. І на перший план виходить торговельний баланс і співпрацю з кредиторами», – зазначає Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру в Україні.

Очікується, що інтенсивність виплат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за ліквідованим банкам знизиться, проте тиск на готівковий ринок збережеться.

Можливість призупинення підприємств великих холдингів огляду на проблеми з відшкодуванням ПДВ формує додаткові ризики для валютного ринку. Їх фактична реалізація на етапі дефіциту валюти в країні може мати значний тиск ринок.

Валютний ринок також буде стежити за заявами українських кредиторів – МВФ, США та Європи. Зокрема, місія Фонду працюватиме в Україні до 21 листопада, тому до її від’їзду на ринок можуть просочитися відомості про хід переговорів, що може змінити ринкові настрої.

У центрі уваги учасників ринку будуть результати виборів другого туру, а також дані по ВВП за третій квартал, роздрібної торгівлі, промисловості, будівництва, зовнішньої торгівлі та ін.

Правда України

       Web.com Site Builder