Фірми втрачають близько 5-10% виручки внаслідок недобросовісної діяльності своїх співробітників

robitnyk-zlodii

Згідно зі світовою статистикою, компанії-комерційні структури втрачають близько 5-10% виручки внаслідок недобросовісної діяльності менеджменту. Крадуть на кожному кроці: як в малому і середньому бізнесі, так і в великих корпоративних структурах.

У кого крадуть в першу чергу?

– у компаніях в яких відсутня чітка документально визначена відповідальність, підзвітність та доведення її до кожного співробітника;
– у компаніях де відсутня чітка прозора організаційна структура;
– у компаніях з великою плинністю управлінського персоналу;
– у компаніях з низьким рівнем оплати праці і слабкою мотиваційною політикою;
– у компаніях, де відсутня служба безпеки, служба внутрішнього аудиту і система нетерпимості до різного роду недобросовісним дій;
– у компаніях, де власник не знаходиться в операційному контролі.

Якщо говорити про мотиви, що спонукають людей раз по раз залазити в кишеню своєму босові, варто згадати про психологію шахрайства і про праці відомого американського кримінолога Дональда Крессі і про його “Triangle of fraud” – трикутнику брехні, в основі якого лежать такі істини:

1. Наявність можливості вкрасти – характерно для компаній з перерахованими вище характеристиками.

2. Мотиви для крадіжки можуть бути різними, починаючи від пороків (алкоголізм, шопоголізм, азартні ігри), закінчуючи форс-мажорами (хвороба когось із близьких, нещасний випадок) і т.і.

3. Виправдання – чому я це роблю. Варіанти також можуть бути різними: мене недооцінюють в компанії, бос несправедливо образив і оштрафував, і я зараз беру, але я поверну все до копійки або те, що я беру – це крапля в морі і сума несуттєва для корпорації.

Згідно зі світовою практикою виявлення шахрайських дій всередині компанії, варто відзначити, що з роками методи крадіжки стають все більш витонченими і майстерними, включаючи багаторівневі взаємодії і психологічні хитросплетіння, в т.ч. змови між менеджерами на різних рівнях.

Як з цим боротися і чи можливо викорінити або мінімізувати такі випадки? Швидше за найперше, ніж друге. Що ж робити? Як говорив 40-й президент США: “Довіряй, але перевіряй”.

З приводу перевіряй. Як? Одним з методів, є процедура “Forensic” – (лат. Forensis) сукупність дій, які з одного боку перешкоджають виникненню випадків шахрайських операцій в рамках компанії (маніпуляцій з фінансової звітністю, випадків незаконного відчуження активів компанії, хабарницьких схем і багато чого іншого), з іншого боку спрямовані на розслідування такого роду зловживань і розкриття різного роду шахрайських схем. Рекомендується проводити процедури “форензік” хоча б раз на рік без попередження менеджменту компанії.

Психологія людини говорить про те, що в ній переважає емоційна частина над раціональною, а це говорить про те, що ризик невизначеності завжди є і людина завжди буде схильна до такої спокуси на емоційному рівні. У кожного є своя ціна, яким би порядним він не був. Про це красномовно свідчить випадок з 16-м президентом США – Абрахамом Лінкольном, який був чесною людиною. До Лінкольну одного разу прийшов на прийом бізнесмен з пропозицією про вирішення питання за хабар. Президент згодом видворив відвідувача за шкірки зі свого кабінету і на питання, що він Вам сказав, він відповів: «У кожної людини є своя ціна, до моєї він підібрався дуже близько …»

Правда України

       Web.com Site Builder