В Україні розгорається скандал навколо того, скільки повинні доплатити за газ фізособи-споживачі

doplata-za-gaz

В Україні розгорається новий скандал навколо того, скільки повинні (і чи повинні. – Авт.) доплатити за газ фізособи-споживачі, які не мають лічильників газу, тобто українці, які мають газплиту і газові колонки в багатоквартирних будинках. Адже за лютий багато хто отримав рахунки, в яких додатково виставлені величезні суми – від 195 грн з людини для тих, у кого тільки газплита, до майже 600 грн з ооб. – З тих, хто має газову колонку для підігріву води. Люди обурені, а юристи радять йти до суду.

ЗА ЩО? “Ми регулярно оплачували всі виставлені рахунки. Тепер виявилося, що за сім’ю з трьох осіб ми винні ще 606 грн 23 коп., – Розповіла нам мешканка міста Бровари під Києвом Ірина Кузьміна. – Так, цю суму можна виплатити поступово, за 9 місяців. але незрозуміло, звідки вона! А якщо завтра нас змусять доплатити за гарячу воду, опалення, світло? На якій підставі?”.

Як роз’яснили в контактцентрі “Київоблгазу”, доплату жителям нарахували тому, що Окружний адмінсуд Києва скасував постанову Кабміну №237, якою норми норми споживання газу для людей, які не мають приладів обліку, знижувалися вдвічі. Діяла постанова з 29 квітня 2015 року до 28 січня 2016 р. Після рішення суду зменшена Кабміном норма до 3 куб./міс. з людини при наявності газплити і до 9 куб./міс. з людини при наявності газколонка виросла заднім числом – до 6 куб. м і 18 куб. м відповідно.

“Ми пішли на те, щоб люди сплатили борг поступово. Але ми зобов’язані виставити ці суми, так як діє колишня постанова, з більш високими нормами споживання”, – відповіли в контактцентрі. Найцікавіше, що рішення суд ухвалив після звернення двох фізосіб, що мають лічильники газу: вони заявили, що їх права порушені, так як за лічильником оплата більше, ніж за нормами. І суд встав на їх сторону.

Заступник міністра Кабінету міністрів Вадим Гламаздін визнав, що Міненерговугілля некоректно підготувало постанову №237, через що скасували. “Ми хотіли знизити необґрунтовано завищені норми і стимулювати облгази до встановлення лічильників газу у населення, адже ті категорії споживачів, на яких поширюється дія постанови, мають найнижчий відсоток встановлених лічильників, – сказав нам Гламаздін.

– Але газкомпанії замість скорочення приписок і встановлення лічильників, вирішили що набагато простіше оскаржити постанову, скасувати її і повернутися до старих, завищених норм споживання. Рішення суду не тільки дозволило повернути завищені нарахування, а й дало підставу для перерахунку оплати за газ для певних споживачів і нарахування боргу за 9 місяців.

Суми донарахування невеликі (?! – Авт.), від 200 до 1500 грн, малозабезпечені можуть покрити їх субсидією. Але головне – уряд не пустить ситуацію на самоплив, готуємо нові постанови, які найближчим часом встановлять (з урахуванням всіх бюрократичних нюансів) справедливі і обґрунтовані норми споживання природного газу для зазначених категорій споживачів (прем’єр норми вже озвучив, це 4,4 куб./чол. в міс.- Авт.)”.

ЕКСПЕРТИ. Аналітик ринку газу Валентин Землянський підтверджує: через зниження норм люди реально спожили більше, ніж за нього сплатили. “Нові норми виявилися заниженими.“Нафтогаз” фактично поставив населенню на 700 млн куб. м газу більше, але недоотримав за них 5 млрд грн з розрахунку 7,19 грн/куб. газу. Цю нестачу Кабмін повинен або списати, або покрити – за рахунок держбюджету або споживачів“, – говорить Землянський.

Юристи радять не платити, а судитися. “Треба подавати позов до Кабміну з вимогою відшкодувати збиток, нанесений громадянину як споживачеві, – каже юрист Володимир Столітній. – З огляду на, що рішення про скасування занижених норм було прийнято судом за позовом двох фізосіб, зараз ситуація аналогічна”. Тобто, якщо суд прийме рішення за позовом громадянина Н., що оплатити перерахунок повинен Кабмін, то це рішення пошириться на всіх, хто постраждав від дій чиновників.

Правда України

       Web.com Site Builder