Українці на конференції ОБСЄ нагадали про переслідування журналістів у Криму і на Донбасі

Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар у своєму виступі на конференції ОБСЄ у Варшаві нагадала про переслідування російською владою анексованого Криму місцевих журналістів і блогерів, зокрема Миколи Семени і Нарімана Мемедемінова. Текст виступу вона розмістила на своїй сторінці у Facebook.

«Українські журналісти і прості українці, які наважуються висловлювати погляди, що відрізняються від офіційної російської позиції на окупованих територіях, піддаються тюремному ув’язненню і переслідуванням. Микола Семена – добре відомий незалежний кримський журналіст говорив, що Крим є частиною України. Його засудили і заборонили писати. Його колег Андрія Клименка та Анну Андрієвську спіткала би така ж доля, якби вони не покинули півострів ще у 2014 році», – сказала Джеппар.

Вона також нагадала, що на анексованому півострові заарештували незалежного журналіста, блогера Нарімана Мемедемінова за «пропаганду тероризму» в соціальних мережах, яку він нібито вчинив ще у 2014 році.

Джеппар розповіла і про інших затриманих і заарештованих українських журналістів. Зокрема, про українського журналіста Станіслава Асєєва (автора Радіо Свобода, відомого під псевдонімом Станіслав Васін), який перебуває в ув’язненні на окупованому Донбасі за публікації в українських ЗМІ – його називали шпигуном і позбавили доступу міжнародних спостерігачів та захисників. Також про журналіста національного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, ув’язненого на 12 років московським судом, який визнав його «українським шпигуном».

Читайте також: На конференції ОБСЄ закликали Росію звільнити Сенцова та інших українських політв’язнів

«Численні міжнародні резолюції, рішення Міжнародного суду ООН не змушують Росію дотримуватися міжнародного права і припиняти порушення прав людини на окупованих українських територіях. Крім того, вона організовує гібридну війну просто біля порога цієї платформи», – заявила Джеппар, звертаючись до учасників конференції.

Керівник Донецького інституту інформації Олексій Мацука у своєму виступі наголосив, що журналісти стають першими жертвами будь-якого конфлікту. 

«Російська влада продовжує свій тиск на свободу слова не тільки у власній країні, але й на території так званих «республік» («ДНР» та «ЛНР», – зазначив Мацука і як приклад навів вирок, який йому виніс так званий «народний трибунал» «ДНР»: три роки ув’язнення за професійну роботу журналіста. 

Олексій Мацука згадав про затримання свого колеги Віталія Сизова у Мінську у 2017 році.

Він також звернув увагу на ще один, за його словами «ганебний» випадок – трансляцію російським телеканалом «Россия 24» «інтерв’ю» зі Станіславом Асєєвим, який нібито зізнався у шпигунстві. Українські та міжнародні журналістські і правозахисні організації засудили появу цього «інтерв’ю» на російському каналі.

«Є підстави вважати, що для оприлюднення такої «сповіді» Асєєва піддали заходам фізичного впливу… Підготовка та публікація таких медіа-історій не сумісні зі статусом та роллю мас-медіа в демократичному суспільстві з моральної, етичної, та юридичної точки зору», – наголосив Олексій Мацука.

Він закликав країни ОБСЄ забезпечити право на свободу слова і попросив внести це у заключну резолюцію. А також звернувся до Союзу журналістів Росії, аби організація висловила свою позицію щодо оприлюднення матеріалів з брутальним порушенням журналістських стандартів та журналістської етики російським телебаченням та вжила заходів з недопущення появи подібних матеріалів у майбутньому.

У Варшаві відбувається двотижнева нарада ОБСЄ, на якій йдеться про виконання зобов’язань держав-учасниць у сфері дотримання прав і свобод людини. Участь в нараді беруть близько 1,5 тисячі представників урядів і громадянського суспільства країн ОБСЄ і країн-партнерів.

       Web.com Site Builder