У Росії виступили на підтримку «вимушених виборів» у «ДНР» і «ЛНР»

У Москві виступили на підтримку «виборів», які планують влаштувати у підтримуваних і контрольованих Росією збройних сепаратистських угрупованнях «ДНР» і «ЛНР», що захопили частину Донецької і Луганської областей і визнані в Україні незаконними і терористичними, і які суперечать мінським домовленостям про врегулювання в регіоні. Йдеться про «вибори голів і депутатів парламентів» для цих угруповань.

Представник Росії у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання на Донбасі Борис Гризлов в інтерв’ю російському агентству «ТАСС» назвав ці «вибори» «вимушеним кроком, який дозволить усунути вакуум влади і забезпечить належну керованість на цій території».

Він також стверджував, ніби остання з мінських домовленостей, відома як Мінський комплекс заходів, регламентує проведення виборів «на муніципальному рівні» в окремих районах Донецької і Луганської областей, але «вибори народних рад і голів республік», мовляв, не є такими «муніципальними».

Раніше в обох підконтрольних Росії угрупованнях, що мають у назвах слово «республіка» і претендують на псевдодержавність на захоплених ними територіях, такі «вибори» призначили на той самий день, 11 листопада. Цей крок різко засудили і в Україні, і в міжнародній спільноті.

Попередній «голова» угруповання «ДНР» Олександр Захарченко був ліквідований вибухом у кафе в окупованому Донецьку 31 серпня. Оглядачі вважають це роботою російських спецслужб; Москва і самі сепаратисти звинувачують Київ. Попередній «голова» угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький «подав у відставку», а потім безслідно зник наприкінці листопада 2017 року; як вважають, його теж усунули від «влади» на вказівку Москви.

Мінський комплекс заходів, ухвалений 12 лютого 2015 року, передбачає, що будь-які вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей можуть відбутися тільки на підставі законодавства України, коли їх призначить Верховна Рада України.

       Web.com Site Builder