Україна й надалі братиме участь в операції НАТО в Афганістані – Пристайко

Україна й надалі братиме участь в операції НАТО «Рішуча підтримка», поки в цьому буде потреба. Про це 1 березня заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко після підписання угоди між США та «Талібаном».

«Україна є надійним партнером Сполучених Штатів та НАТО та продовжуватиме робити свій внесок у відновлення миру і стабільності в Афганістані через участь в операції НАТО «Рішуча підтримка» допоки буде потреба в допомозі афганському народові», – зазначив Пристайко.

1 березня Сполучені Штати Америки за погодженням із владою Афганістану підписали з афганським ісламістським рухом «Талібан» угоду, що має на меті завершити конфлікт в Афганістані. Угода, підписана в столиці Катару Досі, містить графік виведення військ США з Афганістану, де вони перебували понад 18 років, в обмін на низку зобов’язань талібів у галузі безпеки і їхніх обіцянок піти на переговори з владою Афганістану.

У спільній декларації влад США й Афганістану з приводу підписання мовиться, що США й інші країни НАТО виведуть з Афганістану всі свої війська протягом 14 місяців у разі, якщо таліби дотримаються взятих на себе зобов’язань. Міністр оборони США Марк Еспер, який перебуває в столиці Афганістану Кабулі, наголосив, що виведення іноземних військ буде відбуватися тільки на визначених умовах і що Вашингтон не вагаючись скасує угоду, якщо її не виконають таліби.

       Web.com Site Builder