«Справа Хізб ут-Тахрір»: обвинуваченим кримчанам до суду в Росії викликали швидку

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону 4 березня розпочалося засідання у другій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір». Через скарги підсудних на погане самопочуття і високу температуру до суду викликали медиків.

Як повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», підсудний Сервер Мустафаєв клопотав про перенесення судового засідання. Він поскаржився на високу температуру, сильний головний біль і запаморочення. За словами Мустафаєва, ввечері в іншого підсудного – Мемета Бєлялова була температура близько 40 градусів. Суд оголосив перерву на 30 хвилин для виклику бригади швидкої допомоги, пізніше засідання продовжилось

«Підсудних оглянув фельдшер швидкої допомоги Гриценко І.А. Попри підтвердження ним вірусного захворювання в обвинувачених, що проявляється, в тому числі, наявністю температури, болем у м’язах, нездужанням, показань для надання медичної допомоги та перешкод для проведення судового засідання він не побачив. Клопотання і заяви сторони захисту про допит фахівця суд не задовольнив», – повідомили у «Кримській солідарності».

3 березня Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова опублікувала звернення Мустафаєва, в якому кримчанин скаржився на порушення своїх прав, неналежні умови тримання в російському слідчому ізоляторі та ненадання медичної допомоги іншим фігурантам справи. Серед скарг також – неналежне харчування.

15 листопада 2019 року Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь у забороненій в Росії та анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

       Ads