Порошенко повернув до парламенту закон про «єдине вікно» на митниці

Президент України Петро Порошенко не став підписувати закон «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна», який парламент ухвалив 5 липня.

На думку Порошенка, попри загальну важливість закону, окремі його положення не можна підтримати. Наприклад, те, що закон відносить спеціальні вагони для перевезення зерна до техніки і обладнання для агропромислового комплексу. На придбання товарів цієї категорії аграрії отримують державну підтримку – так, у 2018 році 25% вартості такої техніки компенсує бюджет.

Читайте також: «Порошенко підписав закон, який встановлює механізм впливу на боржників аліментів»

Мета цієї норми – заохотити розвиток сільського господарства. При цьому більшість сільгоспвиробників, зазначають у прес-службі президента, – це фермери, які не потребують великої кількості спеціалізованих вагонів для зерна.

«Президент зазначив, що запропонована Законом державна підтримка на часткове відшкодування вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна не забезпечує досягнення соціальних та економічних цілей державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників та є нераціональним витрачанням бюджетних коштів», – цитує голову держави прес-служба.

Порошенко повернув закон до Верховної Ради і запропонував виключити з нього пункти 21 та 25 у розділі ІІ. Він також зазначив, що ініціювати поправки його попросили представники аграрного сектору.

«Єдине вікно», яке має запровадити законопроект – це система, яка дозволяє особам, що перевозять через кордон товари або транспортні засоби, подавати увесь пакет документів в електронному вигляді через єдиний онлайн-сервіс для проходження всіх видів митного контролю.

Автори сподіваються, що його виконання спростить зовнішньоекономічну діяльність в Україні та оптимізує процес митного контролю.

       Web.com Site Builder